Fotografeer als een pro; zelf foto’s maken voor jouw website

Je kent vast het gezegde; een foto zegt meer dan duizend woorden. Een afbeelding vertelt een heel verhaal in één oogopslag, en daarom zijn foto’s en afbeeldingen een belangrijk onderdeel van je website.

Foto’s vertellen jouw verhaal

Met goede foto’s op je website, webshop of blog kun je in één oogopslag duidelijk maken waar de pagina of het artikel over gaat. Je kunt bovendien een sfeer neerzetten met authentieke, eigen foto’s.

zelf foto’s maken makkelijker dan je denkt

Zelf foto’s maken is niet voor iedereen even eenvoudig. Toch is er geen excuus meer om niet zelf foto’s te maken voor je website. Hetzelfde geldt overigens voor video voor je website.

Iedereen heeft een prima camera op zak in de vorm van een smartphone. Met je mobieltje maak je tegenwoordig prima foto’s voor je website.

Gebruik de tools die je hebt liggen

Hoewel een goede fotocamera natuurlijk mooie foto’s maakt, hoef je niet direct een dure digitale spiegelreflex of systeemcamera aan te schaffen. Gebruik om te beginnen gewoon wat je al hebt.

Smartphone of camera, maak zelf foto's voor je blog.

Jouw smartphone maakt voor gebruik op internet gewoon prima foto’s. Als je de smaak te pakken hebt, kun je altijd nog een betere fotocamera kopen.

Welke camera je ook gebruikt, onderstaande tips helpen altijd. Zo maak je professionele foto’s!

Verwijder afleidingen op de achtergrond

De belangrijkste reden waarom ik geen foto’s van mijn bureau maak, is dat deze bomvol ligt met zooi belangrijke documenten.

Ja, ik moet echt eens opruimen, maar ik weet nu in elk geval waar alles ligt. Verwijder dus alle afleidingen op de achtergrond van je onderwerp.

Leg de focus op je onderwerp

Zowel bij video’s als foto’s zie ik regelmatig onnodige afleidingen op de achtergrond. Als je zo bezig bent met het fotograferen, dan vergeet je gemakkelijk de omgeving waar je foto’s maakt.

Bekijk maar eens wat foto’s op Marktplaats; speelgoed van de kinderen, stapels kranten of de vuilnisbak. Er staat van alles op de achtergrond dat afleidt van het onderwerp. Zorg dus dat je foto’s niet meer vertellen dan je wilt.

Beter vooraf dan achteraf

Verwijder alles wat gaat afleiden van het onderwerp voordat je de foto maakt. Achteraf kun je met fotobewerkingssoftware zoals Photoshop nog wel dingen weghalen, maar dat kost vaak meer tijd en geld en is soms ook gewoon lastig te doen.

Zoek een goede locatie

De locatie is belangrijk als je foto’s maakt. Als je bijvoorbeeld producten fotografeert, gebruik dan een witte rol papier als achtergrond. Clip de papierrol met wasknijpers of plakband vast zodat het overeind blijft.

Kies een goede achtergrond voor het maken van een foto.

Heb je geen papier beschikbaar? Gebruik dan een laken, maar zorg wel dat je die eerst even goed strijkt. Een gekreukeld laken als achtergrond ziet er niet zo netjes uit.

Locaties voor grotere onderwerpen

Voor grotere onderwerpen is het lastig om een rol papier te vinden die voldoet. Een grasveldje, zandstrand of een lege parkeergarage of een oude fabriekshal kunnen dan bijvoorbeeld uitkomst bieden.

Je mag best creatief zijn, maar ook nu zoek je het best een plek als achtergrond die niet teveel afleidt.

Kies het juiste tijdstip

Daglicht heeft niet altijd dezelfde kleur. De kleurverschillen die daglicht heeft worden uitgedrukt in Kelvin. We noemen dit kleurtemperatuur. De Kelvin-waarde wordt ook gebruikt voor kunstlicht.

Wat is kleurtemperatuur?

Kleurtemperatuur is heel letterlijk gekoppeld aan temperatuur in warmte. Kelvin is namelijk die andere gast die temperatuur heeft ingeschaald, naast Fahrenheit en Celsius. De Kelvin-waarde wordt bepaald op basis van de kleur die een zwart object uitstraalt bij verhitting.

Verhit je een zwart object tot 1200 Kelvin (ongeveer 926 graden Celcius), dan straalt het rood licht uit. Bij 5000 Kelvin (ongeveer 4.726 graden Celcius) is het licht dat afstraalt wit van kleur.

Kleurverschil per tijdstip

Kleurverschil in het daglicht treedt op gedurende dag, maar zelfs gedurende het jaar. In elk seizoen is het licht ook net weer anders. Op basis van een dag zie je dat het licht ’s ochtends tijdens de schemering blauwer is.

Een uur na zonsopkomst wordt het licht geler van kleur. Deze warme goudgele kleur komt ook terug tijdens het uur voor zonsondergang. Deze twee bijzondere lichtmomenten worden door fotografen golden hour genoemd.

Fotografeer tijdens golden hour

Als je buiten een sfeervolle foto wilt maken met mooi egaal licht en zachte schaduwen, dan zijn deze tijdstippen het best.

Zelf foto's maken tijdens golden hour.

Bewolking kan daarbij roet in het eten gooien, omdat het de kleur van het licht weer minder geel maakt. Op het midden van de dag zorgt bewolking juist voor egaler licht en minder harde schaduwen.

Wijzig je standpunt

Maak eens niet een foto recht van voren, maar probeer verschillende standpunten uit. Gebruik een trapje voor een iets hoger standpunt en een bijzondere kijkhoek, of ga juist op de grond zitten of liggen en fotografeer iets naar boven.

Zo creëer je verschillende standpunten waardoor je foto’s er professioneler uitzien. Zelf foto’s maken kan dus best met een professionele uitstraling.

Maak close-ups

Een andere manier om je standpunt te wijzigen is door dichterbij te gaan staan. Met close-ups kun je heel creatieve foto’s maken van producten en mensen. Je maakt de foto’s zo direct een stuk interessanter.

Ook het licht oprichten van de camera kan al net een ander beeld geven. Je kunt ook jouw camera op close-up of macro modus zetten. De macro-functie heeft meestal een symbool van een tulp.

Maak interessante foto's met close-ups.

Het zorgt voor een scherp beeld van het onderwerp en de omgeving wordt dan waziger. Dit is vooral perfect voor kleinere producten.

Zorg voor stabiliteit

Gebruik een statief, punt. Ik kan hier heel veel over vertellen, maar iedereen zou een statief moeten gebruiken. Wanneer je op de knop drukt voor het maken van de foto, kan de camera net nog een beetje bewegen, met een onscherpe foto tot gevolg.

Op het schermpje van de camera, valt het waarschijnlijk niet op. Als je de foto eenmaal op je computerscherm bekijkt, valt je ineens op dat de foto toch niet zo scherm is.

Gebruik de zelfontspanner

Om het onbedoeld bewegen van de camera nog verder te voorkomen, kun je de zelfontspanner gebruiken. Ook als je zelf niet op de foto hoeft te staan, is dit de beste manier om een scherpe foto te krijgen. Je hoeft de camera namelijk niet aan te raken bij het maken van de foto.

Verwijder foto’s niet direct

Pas op een groter scherm, zie je of een foto bruikbaar is of niet. Verwijder daarom de foto’s pas als je die op jouw computer bekijkt. Dan kun je pas goed beoordelen welke foto wel en welke niet bruikbaar is.

Het is niet zo dat je zuinig hoeft te zijn met de opslagruimte voor je camera. Met de meeste geheugenkaarten kun je meer dan genoeg foto’s maken zonder ze te hoeven verwijderen.

Foto toch bruikbaar na bijsnijden

Als een foto in zijn geheel niet perfect is, maar een deel van de foto wel bruikbaar is, dan kun je die met fotobewerkingssoftware bijsnijden naar het deel dat je wilt gebruiken. Dat komt regelmatig voor met foto’s die op het eerste oog onbruikbaar lijken. Gooi ze dus niet onnodig weg.

Bewaar de originele foto’s

De originele foto’s kun je het best bewaren. Richt een map in op je computer speciaal met jouw eigen foto’s, eventueel in mappen gegroepeerd op datum of onderwerp, of per blogartikel samen.

Zo kun je de oorspronkelijke foto’s altijd terugvinden. Je kunt ze ook online opslaan met Dropbox, OneDrive of Picasa.

De originele foto’s kun je ook gebruiken om aan te leveren aan je designer. Deze kan met de originele bestanden het beste resultaat behalen in de nabewerking.

Laat bewerking over aan professionals

Het is aan te raden om het bewerken van afbeeldingen over te laten aan professionals. Je webdesigner of grafisch ontwerper kan de ruwe bestanden goed bewerken en zorgen dat ze mooi blijven.

Foto bewerken met software.

Je kunt de foto’s gebruiken voor een advertentie, magazine, brochure en voor jouw website. Je designer weet hoe deze de foto’s het best kan bewerken voor de specifieke toepassing.

Zelf gemaakte foto’s bewerken

Wil je zelf aan de slag? Zorg dan in elk geval dat je de foto’s voor jouw website geoptimaliseerd opslaat, zodat ze de hoogste kwaliteit behouden en toch een klein bestandsformaat zodat het niet lang duurt voordat de afbeelding via internet wordt weergegeven.

Ga je zelf foto’s maken voor jouw website? Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Laat een reactie achter